HTML

Régi újságok újságcikkek, hírek, események

A sajtó tükrözi egy társadalom állapotát. A sajtó története voltaképpen egy nép története. Már az ókortól kezdve léteznek sajtótermékek, a 19-20.század pedig abszolút a sajtó évszázada volt. A blog nem feltétlenül forrásközlő, inkább arculatot vázol, véleményt mutat. Írásainkban a magyar, nemzetközi és a határon túli magyar sajtóval is foglalkozni akarunk. Nem kívánjuk írásainkat a politikai sajtó történetére szorítani. Beszámolunk arról is, hogyan alakult a tudományos, gazdasági, sport-stb sajtó története Magyarországon és a világon.

Friss topikok

Archívum

Ribay György, aki nem kellett senkinek

2010.10.14. 13:37 Bálint Péter

A 19.század óta a közép-európai sajtó széles nyilvánosságot biztosított a mindenféle nacionalizmusoknak. Volt itt magyar, szlovák, szerb, nagyromán, meg mindenféle nacionalizmus. Meg olyan anti-nacionalisták, akik szerint a többiek nacionalisták, ők nem.
Ribay Györgyöt, a történész-nyelvész-irodalomtörténész-teológust ez a 19.századi napisajtó nem tudta hová tenni, ezért aztán agyonhalgatta. A társadalom nagy része azt sem tudta, ki ő.
Merthogy Ribay barátunk, egy felvidéki evangélikus lelkész fia, nem állt be semmilyen áskálódó- pocskondiázó szekértáborba. Ő olyan Kárpát-medencét akart, amely a magyar államiság keretei között biztosítja az itt élő népek anyagi és kulturális gyarapodását. Össze akarta fogni a szláv népeket is. A szlovákokról például azt írta: " a szláv népek töredékeiből kialakult konglomerátum". 
Szerették is ezért egyesek, de nagyon. Többször is megpróbálták megölni.
A sajtó pedig nem beszélt róla.
Magyarországon egy tanulmány jelent meg róla, 1937-ben, az Egyetemes Philológiai Közlönyben, Szabó Zoltán tollából.
Sajnos, volt idő a magyar sajtóban, mikor a hazugság, az ellenségeskedés alaposan felülírta a józan észt.
Ez már régen volt, ugye...
 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó györgy társadalom nacionalizmus közlöny egyetemes 19.század ribay philológiai

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtotortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr202371236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása